Egyszerűbb ruhatár – a kapszulagardrób

Az egyszerűbb életnek talán a kapszulagardrób az az oldala, amiről a legtöbbet lehet az utóbbi időben hazánkban is hallani. Ugyanakkor úgy látom, hogy viszonylag kevés szó esik arról, hogyan érdemes először nekiindulni ennek az expedícónak, úgyhogy erről szintén bővebben fogok majd mesélni, de először álljon itt egy kis bevezető arról, hogy ezt a dolgot eszik-e vagy isszák.

A kapszulagardrób, mint fogalom egy egyszerűbb ruhatárat takar, amely korlátozott számú, de jól variálható alapdarabokból áll.

Jóllehet elképzelhető, hogy inspirációs jelleggel megosztok időnként a saját kapszulagardróbomból képeket vagy konkrét példákat, ugyanakkor semmiképpen sem szeretnék a „szükséges” ruhadarabokkal kapcsolatban nagyon konkrét tippeket és iránymutatást adni, mert az a tapasztalatom, hogy az ideális kapszulagardrób kialakítása szintén egy egyéni, kalandos utazás, és hogy kinek mik lesznek az eszményi alapdarabok, az ízlés, személyiség és saját megtapasztalások eredménye.

Jómagam körülbelül két éve kalandozom a kapszulagardrób világában, így ez idő alatt elég sok tapasztalatot, és klassz pillanatot éltem át a folyamat során. Ugyanakkor a kapszulagardróbos élet nemcsak játék és mese, bevallom voltak durva mélypontjaim is. Ültem már zokogva a szőnyegen egy ruhakupac közepén, kukáztam vissza darabokat a szekrénybe a kiselejtezett ruhás szatyorból, kerestem rég meg nem lévő ruhadarabokat, és a mai napig előfordul, hogy újra meg újra visszateszek a szekrénybe minden sejetezés alkalmával soha nem hordott ruhákat, amelyeknek nem vagyok még kész az elengedésére. Ez mind rendben van, az út része.

Most pedig, mivel már biztosan tűkön ülsz, lássuk a kapszulagardróbozás gyakorlati alapjait.

A MÓDSZER

Bár számtalan módozata létezik a kapszulagardróbozásnak, elérhető ezzel kapcsolatban rengeteg különböző, hosszabb-rövidebb kihívás a neten, de amit én személy szerint preferálok, az az ún. Project 333. Én ezt találom a legátfogóbb és egyben legrugalmasabb rendszernek – bár hozzáteszem, hogy ez az egyetlen, amit kipróbáltam, mert nekem annyira bevált, hogy rögtön le is ragadtam ennél. Ugyanakkor az is igaz, hogy ez az egyik legkevésbé megengedő rendszer abban az értelemben, hogy itt dolgozunk a legkevesebb ruhadarabbal. Ettől persze nem kell megijedni, mert a kezdeti „szigor” később maximális rugalmassággá és szabadsággá alakul. Mert a Project 333 nemcsak arról szól, hogy szabályokat határozunk meg arra vonatkozóan, hogy meddig, hogyan, hány darabból öltözködjünk, vagy miből hány darabot tartalmazhat az aktuális ruhatárunk, hanem inkább arra csábít, hogy bátran kísérletezzünk, és ismerjük meg a saját prioritásainkat.

A megközelítés Courtney Carver, egy amerikai minimalista szerző nevéhez fűződik (akinek a „bemorewithless” nevű blogját egyébként szívből ajánlom az angolul tudó olvasóknak).

A Project 333 lényege, hogy 3 hónapon át 33 ruhadarabból öltözködünk. És ami azt illeti, gyakorlatilag ez az egyetlen szabály. Ez adja a kereteket, a többi részletet pedig szabadon személyre szabhatod.

Van persze még néhány általános iránymutatás, pl. hogy ebbe nem tartoznak bele a fehérneműk, harisnyák, kizárólag edzéshez vagy alváshoz használt ruhadarabok és játszósruhák. Beletartoznak viszont a kabátok, lábbelik, táskák és egyéb kiegészítők, pl. sálak, sapkák, napszemüvegek vagy ékszerek (utóbbinál kivétel az állandóan viselt ékszer, pl. a jegygyűrű). És ennyi. Ezek a kiindulási alapelvek, a többinek pedig már csak a fantázia szab határt.

package-281425_1920

Mindez persze nem jelenti azt, hogy az aktuális gardróbba be nem válogatott ruhadarabokat mind ki kell szelektálnunk, erről szó sincs. Hogyha azonban úgy érzed, itt is elkélne némi „zajtalanítás”, a későbbiekben még szót ejtek arról, hogy hogyan érdemes nekifogni a szekrények szelektálásának. Mindenesetre a kezdeti kísérletezéshez bőven elegendő, hogyha csak valamilyen módon különválasztjuk az éppen hordható ruhadarabokat a többitől. Pl. betehetjük egy különálló akasztós szekrénybe, ha van erre megfelelő helykapacitásunk, de az is teljesen szuper megoldás, ha csak egy külön polcra tesszük ezeket a szekrényben, vagy csak előretesszük az egyik polcon.

Úgyhogy rajta, ne habozz, bátran fogj neki a gyakorlati megvalósításnak! Az ezzel járó lelki munkához viszont szeretnék neked némi útravalóval szolgálni: hadd adjak néhány tanácsot vagy érdekes nézőpontot, hogy még felkészültebben mehess bele a folyamatba.

TÜRELEM, GYENGÉDSÉG, ÉS MÉG TÖBB TÜRELEM

Tök rendben van, ha vannak félelmeid ezzel kapcsolatban. A ruhák sokunknak gyenge pontjai, és nagyon erős kötődést képviselnek, ezért a kapszulagardrób kialakításhoz ki kell lépned a komfortzónádból. Ez soha nem könnyű. Talán attól félsz, hogy nem tudsz megválni bizonyos ruhadaraboktól. Vagy hogy nem lesz elég ötleted, hogyan variáld a ruhadarabokat. Hogy túl kevés lesz a 33 ruhadarab. És így tovább, számtalan példát írhatnék, de biztosan megvannak a saját aggodalmaid ezzel kapcsolatban. De tudd, hogy ezek teljesen rendjénvalók. És legfőképpen ismét ne felejtsd el, hogy miért csinálod az egészet. Azért, hogy egyszerűbb legyen az életed. Ha azon kapod magad, hogy nem élvezed az utat, és inkább frusztrál a kapszulagardróbozás gyakorlása, akkor itt az ideje, hogy egy kicsit lazábban vedd. Legyél magaddal nagyon gyengéd és türelmes, és minden körülmények között tiszteld a saját tempódat.

Rendben van az is, hogyha időnként visszalépsz egy lépést, ha úgy érzed, mégsem voltál készen. Hibázni ér, a kudarc a siker természetes velejárója és előszobája, nem pedig az ellentéte.

Nem az a cél, hogy felesleges és merev szabályokkal sanyargasd magad, hanem hogy egy izgalmas és élvezetes kalandra indulj, ami megszínesíti a napjaidat.

FŐ AZ ŐSZINTESÉG

Állj nyitottan a folyamathoz, és semmit se vegyél biztosra – főleg azt ne, hogy már jól ismered magad. Garantálom, hogy a kapszulagardróbozás közben fognak meglepetések érni!

Soha ne ragaszkodj mereven a vélt vagy valós identitásodhoz, ha közben minden jel arra utal, hogy tévedsz.

Ha 10 estélyi ruha sorakozik a szekrényedben, mert a fejedben él egy idilli és csodás kép arról, ahogy fényűző fogadásokon ezerfogas mosollyal pózolsz, de eközben a valóság az, hogy nem mész ilyen helyekre, mert nem érzed magadat jól ezekben a helyzetekben, akkor lehet, hogy itt az ideje annak, hogy búcsút mondj ennek a téves eszményképnek, és lerakd a gyönyörű estélyik okozta mentális terhet. Legyél magaddal nagyon-nagyon őszinte, és merd beismerni magadnak, ha nem volt igazad valamiben. Ez talán a legfontosabb szabály. Magunknak tudunk ugyanis a legmesteribben hazudni, és ebből származik talán a legtöbb szenvedésünk.

RAJTAD A VILÁG SZEME – VAGY TALÁN MÉGSEM?

Talán azért nem mersz belevágni, mert tartasz attól is, hogy az irodában – vagy bármilyen más közegben, ahol gyakran megfordulsz – majd mit fognak szólni vagy gondolni, hogy „mindig ugyanazokban a ruhákban” jársz. Ez egy percig se tartson vissza.

Megdöbbenve fogod tapasztalni, hogy az emberek többsége észre sem veszi, hogy mi van rajtad – és ez nagyon felszabadító. Az igazság az, hogy senki nem figyel ennyire a másikra. Kivéve persze, ha nagyon csinos vagy, de nekem az a teóriám, hogy ilyenkor sem a szettednek szól az elismerés, hanem az általa eredményezett kellemes kisugárzásodnak.

Vagy, ha őszintén magadba nézel, te talán fel tudod pontosan idézni, hogy mit viseltek a munkatársaid vagy a szűkebb / tágabb környezeted tagjai a hét egyes napjain? Ugye, hogy nem. Úgyhogy egész nyugodtan tedd le ezt a terhet is.

JÁTSSZ SAJÁT SZABÁLYOK SZERINT!

A szabályok szerint játszani jó. Ha valamit még soha nem csináltál, akkor természetes, hogy a kezdeti lépésekhez úgy érzed, hogy konkrét útmutatásra, viszonyítási pontokra van szükséged. De ne felejtsd el, hogy ez csak a kezdet, ezzel indul a saját tanulási folyamatod.

Ha elkezdünk egy játékot az írott vagy íratlan szabályok szerint játszani, annak az a célja, hogy a szabályokat minél alaposabban megismerjük. Hogy aztán később, amikor már készen állunk rá, világosabban lássuk, hogy hogyan tudjuk ezeket a szabályokat a saját szájízünkre formálni ahhoz, hogy kihozhassuk belőle a maximumot a saját életünkben.

Ha elkezded gyakorolni a kapszulagardróbozást, egy idő után meg fogod tapasztalni, hogy szinte magától kialakulnak a saját szabályaid. Egy idő után mély megértéssé válik benned az egész dolog lényege – mert ez bizony nem az, hogy 3 hónapig görcsösen és mindenáron 33 ruhadarabból próbálj öltözködni, hanem hogy a gyakorlatban megtanuld, hogy a kevesebb tényleg több. Ha ezt megértetted, utána rájössz majd arra is, hogy min és hogyan kell változtatnod ahhoz, hogy a te számodra igazán jól működjön a játék. Buzdítalak hát arra, hogy amikor úgy érzed, bátran térj el a kezdeti szabályoktól, és merj szabadon kísérletezni! Ettől olyan csodálatos ez az egész. Nincs két egyforma kapszulagardrób, még ugyanazon egy személy életében sem – ettől marad izgalmas!

Kísérletezésre fel, jó utat neked! A későbbiekben én is még több tapasztalatot megosztok majd a kapszulagardróbozásról, de ha már kipróbáltad, örömmel hallanék a te tapasztalataidról is!

Ha kérdésed vagy észrevételed van, oszd meg velem bátran a komment szekcióban vagy a kapcsolat menüpont alatt. Ha pedig szeretnél értesülni az újdonságokról, a főoldalon található “KÖVETÉS” gombra kattintva megteheted.

 

*A kép forrása: pixabay.com  (育银 戚)

“Egyszerűbb ruhatár – a kapszulagardrób” bejegyzéshez egy hozzászólás

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: