Apró léptek, avagy decluttering kicsiben – 10 kezdőlépés az ismerkedéshez

A decluttering elméleti folyamatával korábban kimerítőbben is foglalkoztam (itt tudod elolvasni). Most pedig álljon itt néhány gyors tipp, amelyekkel még ma elkezdheted a gyakorlatban való alkalmazását.

yarn-1156523_1920

  1. Dobj ki néhány számlát, használati utasítást vagy más dokumentumot, amikre már biztosan nem lesz szükséged.
  2. Próbáld ki a „shopping bant”, azaz a vásárlási tiltást. Ha meglátsz valamit, amit hirtelen felindulásból meg akarsz venni (ez lehet egy ruhadarab, egy újabb bögre, vagy bármi egyéb), ne vedd meg azonnal! Aludj rá néhányat! Ha kb. 1 hetet vársz, már biztosan tudni fogod, hogy tényleg szükséged van-e rá, vagy csak a benned lévő fogyasztási hajlam hajtott. Csak akkor vedd meg, ha még ezután is akarod.
  3. Selejtezz le 5 ruhadarabot, amiket sosem viseltél, vagy már nem fogod többet.
  4. Mondj le egy programot, amit nem akarsz igazán, vagy engedj el bármilyen más muszájból vállalt kötelességet (pl. nem biztos, hogy mindenáron neked kell tortát sütni a szülinapra, valószínűleg pont ugyanolyan jó lesz a cukrászdából is).
  5. Válassz ki egy káoszközpontot a lakásban, és tisztítsd meg. Minden lakásban megvannak azok a felületek, amiken rendszeresen gyűlik a „zaj”. Ez lehet egy dohányzóasztal, egy polc, egy hálószobaszekrény, bármi.
  6. Szabadulj meg valamilyen duplikációtól. Pl. nem biztos, hogy szükséged van 3 habverőre, vagy 2 példányra ugyanabból a könyvből.
  7. Szabadulj meg egy olyan tárgytól, amit csak azért őrizgetsz, mert „hátha jó lesz valamire”. Nem. Legtöbbször nem lesz jó semmire.
  8. Rakj rendet a számítógéped egyik mappájában. Töröld ki a felesleges fájlokat, a többit nevezd el úgy, ahogy neked jó, stb.
  9. Próbáld ki a digitális detox valamilyen formáját. Pl. kapcsold ki a telefonodon a közösségi média értesítéseket, vagy tarts „böjtöt”, mondjuk 1 hétig ne nyomkodd a telefont lefekvés előtt 1 órával, vagy felkelés után 1 óráig, esetleg mindkettő.
  10. Iratkozz le a nemkívánatos e-mail hírlevelekről.

Ha kérdésed vagy észrevételed van, oszd meg velem bátran a komment szekcióban vagy a kapcsolat menüpont alatt. Ha pedig szeretnél értesülni az újdonságokról, a főoldalon található “KÖVETÉS” gombra kattintva megteheted.

 

*A kép forrása: pixabay.com (bremen werda)

“Apró léptek, avagy decluttering kicsiben – 10 kezdőlépés az ismerkedéshez” bejegyzéshez egy hozzászólás

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: